Sluiten
01. De aanpak 02. Het proces 03. Het resultaat
De aanpak

Vergroten van het Oranjegevoel

De kwalificatie- en vriendschappelijke wedstrijden van het Nederlands Elftal worden steevast goed bezocht door een trouwe schare supporters. Maar ‘de Oranjefan’ bestaat natuurlijk niet: mensen hebben immers uiteenlopende redenen om een kaartje te kopen voor een specifieke Oranjewedstrijd. Reden voor de KNVB om Altuïtion te vragen de diverse Supporter Persona’s en hun specifieke Oranjebelevings-journey in kaart te brengen, met als doel die beleving verder te verbeteren. ‘Voetbal verbindt, en Oranje versterkt die verbinding nog eens.’

De Oranjefan: wie is hij of zij, en welke behoeften, verwachtingen, blokkades en drijfveren identificeren hem of haar? Dat was in één zin de vraag waarmee halverwege 2021 de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) Altuïtion benaderde voor een Customer Journey ESPE™-traject. Of zoals Rosemarijn Groenink, Customer Journey Oranje Marketeer bij de KNVB het verwoordt: “We waren op zoek naar meer inzicht in de diepere, onbewuste belevingswereld van de frequente en minder frequente bezoekers van de wedstrijden van Oranje, om nog meer het verschil te kunnen maken in de vaak toch al rijke belevingswereld die staat voor ‘een voetbalwedstrijd bezoeken’.”

Klant aan het woord

“Customer Journey Oranje is nu nog een project, maar het is echt de bedoeling dat we deze manier van denken en doen straks in de hele organisatie gaan embedden”

Rosemarijn Groenink, Customer Journey Oranje Marketeer KNVB

Het proces

Samen met Altuïtion’s lead consultant Danique Veeneman bepaalde Groenink en haar team eerst de scope van de Journey, te weten het moment van de aanschaf van een ticket (ca. 6 weken voor de wedstrijd) tot en met  de thuiskomst en follow-up. Ook brachten zij samen in kaart welke activiteiten de KNVB nu al ontplooit die van invloed zijn op de beleving in en rondom wedstrijden van het Nederlands Elftal. Die inzichten werden vervolgens aangevuld met de inzichten afkomstig uit een een flink aantal belevingsinterviews: de ene helft met Oranjefans die frequent een wedstrijd van het Nederlands Elftal bezoeken en de andere helft met Oranjefans die incidenteel (ofwel minder frequent) een wedstrijd bezoeken. Daarbij werd rekening gehouden met gender, leeftijd, kaartkoper, al of niet clubkaarthouder en het bezochte stadion (i.e. Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven).

Uit deze gesprekken werden om te beginnen een vijftal belevingsthema’s gedestilleerd. Veeneman: “Het eerste thema is ‘Trots op ons Oranje’ en appelleert aan dat typische Oranjegevoel dat veel fans hebben, een zekere nationale trots op onze internationale voetbalgeschiedenis. Het tweede thema was ‘Samen verbroederen’: het club-overstijgende gevoel dat Oranje oproept en dat maakt dat je bij wijze van spreken een biertje kunt drinken met een volslagen vreemde die ook een oranje outfit draagt. Samen schreeuw je Oranje naar de overwinning! Het derde thema is ‘Een oranje feestje’ en dat gaat vooral over de gezelligheid, de stemming, het feestgevoel dat Oranjewedstrijden bij velen oproept – een unieke combinatie van uitbundigheid, vrolijkheid en vriendelijkheid. Het vierde thema is ‘Beleven met al mijn zintuigen’ en dat appelleert aan de totaalervaring die een stadionbezoek vaak is: het massale, het geluid, de geur, de energie en de opwinding die je voelt en die velen vaak overweldigt. Het laatste thema, tot slot, is ‘Toegankelijkheid’: je bestelt heel gemakkelijk kaarten, ze zijn niet overdreven hoog geprijsd en de toegang tot de stadions is laagdrempelig. Zo blijft Oranje van ons allemaal.”

Het resultaat

Groenink is heel blij met de rijke inzichten en 9+ concepten uit Customer Journey-traject, omdat het niet alleen concrete sturing geeft aan het verbeteren van de Journeys van de verschillende soorten Oranjefans, maar ook intern helpt om de shift te maken naar het denken vanuit klantreizen. “Customer Journey Oranje is nu nog een project, maar het is echt de bedoeling dat we deze manier van denken en doen straks in de hele organisatie gaan embedden”, aldus Groenink. “Dat is natuurlijk niet iets dat van vandaag op morgen gerealiseerd is, maar dat is wel de stip op de horizon. Om die reden gaan we zeker ook nog vervolgonderzoeken doen, want de Journey voor de fans van de Oranje Leeuwinnen of Jong Oranje zal zeker weer op onderdelen verschillen van deze Journeys.”

Op de slotvraag wat zij zelf de meest opvallende uitkomst vindt, zegt Groenink: “We wisten al dat voetbal een grote verbindende kracht heeft. Maar nu is duidelijk dat Oranje die verbinding nog eens versterkt en dat juist dát aspect een belangrijke reden is voor mensen om naar het Nederlands Elftal te gaan.”

Danique Veeneman
Managing Consultant

Benieuwd naar de mogelijkheden?

We vertellen je graag hoe jij ook een 9+ organisatie kan worden.